extra geld beschikbaar voor isolatie van huizen in aardbevingsgebied groningen 1

Extra geld beschikbaar voor isolatie van huizen in aardbevingsgebied Groningen

Goed nieuws voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied Groningen! Het Rijk heeft aangekondigd dat er extra geld beschikbaar is gesteld om huizen te isoleren, zodat ze van het gas af kunnen. Deze maatregel is een tegemoetkoming voor de problemen waar veel bewoners mee te maken hebben gehad door de gaswinning. Er wordt maar liefst 1,6 miljard euro vrijgemaakt voor deze isolatiesubsidie. Het grootste deel van het geld gaat naar het kerngebied van het aardbevingsgebied, waar woningen moeten worden versterkt vanwege instortingsgevaar bij aardbevingen. Binnen dit gebied kunnen woningeigenaren maximaal 40.000 euro aan isolatiesubsidie ontvangen, terwijl buiten het versterkingsgebied de helft van dat bedrag beschikbaar is. Er is echter wel discussie ontstaan over de regeling, omdat niet iedereen gelijk wordt behandeld. Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel heeft daarom onderzocht hoe deze verschillen kunnen worden verkleind. Ondanks enige scepsis bij sommige bewoners, biedt de aankondiging van extra geld mogelijkheden voor het verduurzamen van huizen in Groningen.

Extra geld voor isolatie van huizen

Woningeigenaren in een deel van Groningen en Noord-Drenthe kunnen hun huis op kosten van het Rijk zodanig laten isoleren dat ze van het gas af kunnen. Het is een tegemoetkoming na de problemen waarin veel bewoners terecht zijn gekomen door de gaswinning. Het kabinet trekt er ruim 1,6 miljard euro voor uit, heeft demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) bekendgemaakt in Garmerwolde.

Verdeling van de middelen

Het grootste deel van het geld gaat naar de kern van het aardbevingsgebied. Er komt maximaal 40.000 euro isolatiesubsidie per woning beschikbaar voor woningbezitters in het gebied waar de huizen versterkt moeten worden vanwege instortingsgevaar bij aardbevingen. Voor de panden buiten het versterkingsgebied is de helft van dat bedrag beschikbaar.

Extra geld beschikbaar voor isolatie van huizen in aardbevingsgebied Groningen

Debat en discussie over de regeling

In een debat vanochtend in de Tweede Kamer over het stoppen van de gaswinning kwam de aankondiging van de verduurzamingssubsidie al kort aan de orde. Daarbij ontstond discussie over de regeling.

Ongelijke behandeling

Er is kritiek op maatregelen die ertoe hebben geleid dat niet iedereen gelijk wordt behandeld. Zo kan het voorkomen dat iemand een nieuw huis krijgt, terwijl de buren niet kunnen profiteren van dezelfde regeling. Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel heeft onderzocht hoe deze verschillen kunnen worden verkleind.

Het advies was om die ongelijke behandeling weg te werken, bijvoorbeeld door iedereen de mogelijkheid te geven de woning te verduurzamen. Muren, vloer en dak van alle huizen zouden zo goed geïsoleerd moeten worden dat de eigenaren geen gas meer nodig hebben.

Extra geld beschikbaar voor isolatie van huizen in aardbevingsgebied Groningen

Doel van de isolatieproject

Het doel is om de huizen zo goed te isoleren dat de eigenaren geen gas meer nodig hebben.

Bedreigingen en beperkingen voor de nieuwe subsidieregeling

Maar met deze nieuwe subsidieregeling voor isolatie dreigt hetzelfde risico, zeggen verschillende Kamerleden. Vijlbrief bevestigt dat het bedrag alleen in het aardbevingsgebied maximaal beschikbaar is. Er is wat het demissionaire kabinet betreft te weinig geld om de regeling te verruimen.

Reactie van inwoners

Rita uit Uithuizermeeden is blij met de aankondiging van extra geld, maar is na negatieve ervaringen ook sceptisch.

Grote en oudere huizen

Inwoners van Groningen zijn naar verhouding gemiddeld het grootste deel van hun inkomen kwijt aan de energierekening: krap een kwart (23,6 procent). Dat komt doordat er relatief meer grote en oudere huizen in het gebied staan.

Energie-uitgaven

Een kwart is erg veel, het Nibud adviseert huishoudens om maximaal acht procent van hun inkomen uit te geven aan energie, om financiële problemen te voorkomen.

De hogere energiekosten kunnen leiden tot financiële problemen voor huishoudens in het gebied.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *