ook nederland weert brits palestijnse chirurg

Ook Nederland weert Brits-Palestijnse chirurg

In een recent nieuwsbericht is naar voren gekomen dat de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah de toegang tot Nederland is geweigerd. Dit besluit komt nadat hij ook al niet welkom was in Duitsland en Frankrijk. De politieke partijen D66 en GroenLinks-PvdA eisen opheldering van minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken. Abu-Sittah staat bekend om zijn uitgesproken standpunt tegen de Israëlische aanvallen op Gaza en zou deze week spreken bij de Universiteit van Amsterdam en bij een evenement georganiseerd door The Rights Forum, een kenniscentrum dat opkomt voor de rechten van Palestijnen. Het is onduidelijk waarom Europese landen Abu-Sittah op een zwarte lijst hebben gezet, maar volgens hemzelf probeert Duitsland hem monddood te maken. Nederland lijkt het voorbeeld te volgen van Duitsland en Frankrijk door hem de toegang te weigeren.

Ook Nederland weert Brits-Palestijnse chirurg

Toegang Ghassan Abu-Sittah tot Nederland geweigerd

De Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah is de toegang tot Nederland geweigerd. Tegen de man is een EU-brede administratieve ban ingesteld. Onlangs mocht Abu-Sittah ook Duitsland en Frankrijk niet in. D66 en GroenLinks-PvdA willen opheldering van demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken.

Abu-Sittah spreekt zich veelvuldig uit tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. De chirurg, die ook rector is van de Universiteit van Glasgow, zou komende week spreken bij de Universiteit van Amsterdam. Ook zou hij aanwezig zijn bij een evenement georganiseerd door The Rights Forum, een Nederlands kenniscentrum dat opkomt voor de rechten van Palestijnen.

De reacties van de Kamerleden

Volgens The Rights Forum had Abu-Sittah ook een ontmoeting gepland met een aantal Kamerleden. Dat zou zijn geweest met Ruben Brekelmans (VVD) en Kati Piri (GroenLinks-PvdA). Persbureau ANP schrijft dat Piri het “ongehoord” vindt dat Abu-Sittah de toegang tot Nederland is ontzegd. Jan Paternotte (D66) vindt het “verbazingwekkend” dat Nederland hem zonder eigen afweging de toegang weigert.

Eerdere incidenten in Duitsland en Frankrijk

Vorige maand werd Abu-Sittah al de toegang tot Duitsland ontzegd op het vliegveld in Berlijn. Hij zou daar op het Palestina Congres spreken over zijn ervaringen in Gaza. Het congres werd verboden door de Duitse autoriteiten.

De politie deed ook een inval bij deze bijeenkomst. Volgens de politie was er een livestream getoond van een persoon die geen politieke activiteiten in Duitsland mag uitvoeren. Ook in Frankrijk werd de bekende arts afgelopen weekend geweigerd, waar hij een bijeenkomst van de Franse Senaat zou bijwonen.

Ook Nederland weert Brits-Palestijnse chirurg

De reden voor de weigering is onduidelijk

Nederland volgt het Duitse en Franse voorbeeld, zegt The Rights Forum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan de NOS dat de administratieve ban de reden is om Abu-Sittah te weigeren. Het is onduidelijk waarom Europese landen Abu-Sittah op een zwarte lijst hebben gezet.

De arts zegt zelf dat Duitsland, een belangrijke militaire bondgenoot van Israël, hem monddood probeert te maken. “Dit is wat medeplichtigen aan een misdaad doen”, zei hij nadat hij geweigerd was in Berlijn. “Ze verbergen het bewijs en laten de getuigen zwijgen of intimideren hen.”

Abu-Sittah’s aanklacht tegen Duitsland

Abu-Sittah beschuldigt Duitsland ervan hem te muilkorven. Hij verwijst naar zijn getuigenis van het Gaza-conflict als mogelijke oorzaak van de weigering. Hij gelooft dat de Duitse autoriteiten proberen om zijn stem te onderdrukken en te voorkomen dat hij zijn ervaringen deelt.

Abu-Sittah’s werk in Gaza

Abu-Sittah heeft in de eerste maanden van de oorlog in verschillende ziekenhuizen in het noorden van Gaza gewerkt, waar hij getuige was van een humanitaire ramp. Hij was veel te zien bij internationale media en werd ook verschillende keren geïnterviewd als ooggetuige door de NOS.

Zijn werk als chirurg en zijn getuigenissen hebben hem bekendheid gegeven in de media en hebben bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over de situatie in Gaza.

Abu-Sittah’s contacten met het Internationaal Strafhof

Eerder dit jaar had Abu-Sittah een ontmoeting in Den Haag met de officier van justitie van het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens The Rights Forum heeft hij bewijs aangeleverd bij het ICC. Nederland, als gastland voor het ICC, heeft de verplichting om de rechtspleging niet in de weg te zitten.

Abu-Sittah’s contacten met het ICC en zijn mogelijke levering van bewijs kunnen een reden zijn waarom Europese landen hem de toegang weigeren.

Nederland’s rol als gastland voor het ICC

Als gastland voor het ICC heeft Nederland speciale verplichtingen. Nederland moet ervoor zorgen dat het ICC onafhankelijk en zonder belemmeringen kan functioneren. Het weigeren van toegang aan Abu-Sittah, die mogelijk bewijsmateriaal heeft voor het ICC, kan in strijd zijn met deze verplichtingen.

Signalen van het ICC tegen Israëlische leiders

Er zijn signalen dat het ICC een arrestatiebevel wil uitvaardigen tegen Israëlische leiders vanwege vermeende oorlogsmisdaden. Premier Netanyahu heeft hier verbolgen op gereageerd en beweert dat Israël geen oorlogsmisdaden begaat in Gaza.

De weigering van Abu-Sittah’s toegang tot verschillende Europese landen, waaronder Nederland, kan verband houden met deze ontwikkeling en de reactie van Israëlische leiders daarop.

Immuniteit van internationale misdaden

Premier Netanyahu beweert dat Israël geen oorlogsmisdaden begaat in Gaza. Dit roept vragen op over de relevantie van internationale wetten en verdragen in de zaak van Abu-Sittah en de situatie in Gaza. Het is belangrijk dat internationale gemeenschap, inclusief Nederland, zich inzet voor de handhaving van internationale wetten en verdragen en ervoor zorgt dat mogelijke oorlogsmisdaden grondig worden onderzocht en aangepakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *