eerste kamer stemt in met wet die sluiting groninger gasveld regelt

Eerste Kamer stemt in met wet die sluiting Groninger gasveld regelt

Het Groninger gasveld gaat definitief dicht, nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet die de sluiting regelt. Aanvankelijk leken er nog vragen te zijn over de leveringszekerheid, waardoor de behandeling van de wet zou worden uitgesteld. Maar nu is het besluit er dan toch. Hoewel de zorgen om de leveringszekerheid nog niet helemaal weg zijn, willen de politici het vertrouwen van de Groningers niet opnieuw schaden. Voor veel mensen is dit een hoopvol en historisch moment. Er moet nog wel veel gebeuren, maar nu kan er eindelijk gewerkt worden aan herstel van vertrouwen. Sommige partijen zijn echter nog bezorgd over de leveringszekerheid en zijn tegen de sluiting. Ook debatteerde de Eerste Kamer over de toekomstige energiezekerheid, gezien de afhankelijkheid van gasimport. Verschillende partijen vroegen om toezeggingen voor meer vergunningen en investeringen in gaswinning op de Noordzee.

Eerste Kamer stemt in met wet die sluiting Groninger gasveld regelt

Groninger gasveld sluiting

Het Groninger gasveld gaat definitief dicht. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet die de sluiting regelt. Eerder leek het er nog op dat de behandeling van de wet zou worden uitgesteld vanwege zorgen over de leveringszekerheid. Dit zorgde voor ongeloof in Groningen en een boze reactie van staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw). Maar nu is het besluit er dan toch. Hoewel de zorgen om de leveringszekerheid nog steeds aanwezig zijn, willen de meeste partijen het vertrouwen van de Groningers niet opnieuw schaden. Er zal deze week nog een officiële ondertekening van de wet plaatsvinden en de sluiting zal per 1 mei officieel zijn.

Reacties op de sluiting

Peter Rozema van het Groninger Gasberaad was aanwezig bij het debat en noemde het een “historisch moment”. Hij gaf aan dat er nog veel moet gebeuren, maar dat dit een hoopvolle stap is. Ook de Groningse gedeputeerde Susan Top was aanwezig en kon bijna niet geloven dat het na al die jaren eindelijk zover is. Ze gaf aan dat er nog veel werk te doen is, maar dat nu de eerste stap is gezet, er gewerkt kan worden aan herstel van vertrouwen.

De positie van JA21, 50Plus en Forum voor Democratie

JA21, 50Plus en Forum voor Democratie hebben tegen de sluiting gestemd, onder andere vanwege zorgen over de leveringszekerheid. Ze vinden het te riskant om de putten definitief te sluiten. JA21-senator Baumgarten gaf aan dat het een emotioneel besluit is en dat Nederland er ooit spijt van zal krijgen. SP-senator Van Apeldoorn reageerde hierop door te zeggen dat de veiligheid van de Groningers ook het landsbelang is.

Eerste Kamer stemt in met wet die sluiting Groninger gasveld regelt

Boren onder de Noordzee

Er zijn veel vragen gesteld aan staatssecretaris Vijlbrief over de leveringszekerheid in de toekomst. Nederland is voor ongeveer 75 procent afhankelijk van Noors gas en lng (vloeibaar gas) voor de toevoer van gas. De toevoer van Russisch gas via een pijpleiding is weggevallen na de inval in Oekraïne. Het debat over de sluiting werd zo ook een debat over energiezekerheid. Er zijn zorgen geuit over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gas vanwege oorlogen en koude winters. De Eerste Kamer heeft dan ook gevraagd om meer vergunningen voor de terminal in Eemshaven voor vloeibaar gas.

Zorgen over de beschikbaarheid van gas

Er zijn verschillende partijen die zich zorgen maken over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gas in de toekomst. Oorlogen en koude winters kunnen invloed hebben op de levering van gas. Er zijn verzoeken ingediend voor meer vergunningen voor de terminal in Eemshaven, zodat er voldoende vloeibaar gas beschikbaar is. Dit kan helpen om de gasvoorziening veilig te stellen.

Voorstellen in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft verschillende voorstellen aangenomen om de gasvoorziening veilig te stellen. Zo moeten er jaarlijkse vulgraden worden vastgesteld voor de gasopslagen. Ook is er een voorstel aangenomen om het kabinet op te roepen om meer gas te winnen op de Noordzee. Hiervoor moet er een akkoord worden gesloten met bedrijven die willen investeren in de gaswinning op zee. Dit wordt gezien als een schoner alternatief dan het importeren van schaliegas en kan helpen om minder afhankelijk te zijn van landen zoals Qatar.

Keuze voor schonere gasbronnen

Er is een voorkeur voor gas van de Noordzee boven geïmporteerd schaliegas. Door te kiezen voor gas van de Noordzee kan de afhankelijkheid van andere landen, zoals Qatar, verminderd worden. Het is belangrijk om minder afhankelijk te zijn van landen die mogelijk betrokken zijn bij politieke conflicten.

De algehele impact van de sluiting

De sluiting van het Groninger gasveld zal impact hebben op de Nederlandse gasvoorziening. Er moet gezocht worden naar alternatieve energiebronnen om de leveringszekerheid te waarborgen. Dit kan ook kansen bieden voor duurzame energiebronnen en de overgang naar een groenere toekomst.

Lessen uit de Groninger gasveld situatie

De situatie rondom het Groninger gasveld heeft laten zien hoe belangrijk het is om de veiligheid en het vertrouwen van de burgers voorop te stellen. Het is essentieel om te zorgen voor duurzame en betrouwbare energiebronnen, zodat we niet afhankelijk zijn van bronnen die schade kunnen veroorzaken.

Wat volgt na de sluiting

Na de sluiting van het Groninger gasveld zal er gekeken worden naar de mogelijkheden om mijnbouwactiviteiten te hervatten. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in alternatieve energiebronnen. De rol van de regering is cruciaal in de overgang naar duurzame energie en het waarborgen van de energievoorziening voor de toekomst.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *