kabinet noemt geen namen in russische desinformatiezaak

Kabinet noemt geen namen in Russische desinformatiezaak

In de zaak rond de Russische desinformatiecampagne, blootgelegd door Tsjechië, heeft het kabinet ervoor gekozen om geen namen te noemen. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft dit aan de Tweede Kamer meegedeeld. Het nieuwsportaal Voice of Europe speelde een belangrijke rol in deze desinformatiecampagne, waarbij pro-Russische politici uit verschillende Europese landen betrokken waren. Ze hebben geprobeerd om de territoriale integriteit, soevereiniteit en vrijheid van Oekraïne in twijfel te trekken vlak voor de Europese verkiezingen. Er wordt beweerd dat sommige politici ook betaald zijn, en dat deze financiële bijdragen onder andere bedoeld waren voor hun campagnes. Hoewel de autoriteiten in Tsjechië geen namen hebben genoemd, heeft de Nederlandse Tweede Kamer om opheldering gevraagd. PVV-leider Wilders wil weten welke partijen erbij betrokken zijn. Minister De Jonge heeft echter aangegeven dat het noemen van namen in strijd is met de taak van de inlichtingendienst en de nationale veiligheid niet ten goede komt. Het debat over de Russische beïnvloeding vindt morgenavond plaats.

Kabinet noemt geen namen in Russische desinformatiezaak

De rol van ‘Voice of Europe’ in de desinformatiecampagne

Nieuwssite Voice of Europe heeft een belangrijke rol gespeeld in de desinformatiecampagne die is blootgelegd door Tsjechië. Met behulp van pro-Russische politici uit verschillende Europese landen werd geprobeerd om de territoriale integriteit, soevereiniteit en vrijheid van Oekraïne in twijfel te trekken in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Politici en hun betrokkenheid

Er zijn beschuldigingen geuit dat Europese politici betrokken waren bij de desinformatiecampagne en betaald werden voor hun medewerking. Politici uit landen zoals Duitsland, Frankrijk, Polen, België, Hongarije en Nederland zouden benaderd zijn en sommigen van hen zouden financiering hebben ontvangen voor hun politieke campagnes.

Taak van de inlichtingendienst

De Tsjechische autoriteiten hebben de namen van de betrokken politici niet bevestigd en hebben ervoor gekozen om deze niet openbaar te maken. De reden hiervoor is dat het onthullen van namen in strijd zou zijn met de taken die aan de inlichtingendienst zijn opgedragen en de nationale veiligheid niet zou dienen.

Kabinet noemt geen namen in Russische desinformatiezaak

Reactie van PVV-leider Wilders

PVV-leider Wilders heeft in het verleden positief gesproken over de website Voice of Europe. Nu voelt hij zich echter belazerd en heeft hij het kabinet om opheldering gevraagd. Hij wil graag weten wie de betrokken politici zijn en welke partijen erbij betrokken zijn.

Inzicht in vermeende Russische betalingen

Wilders ontkent dat hij of zijn partij financiering uit Rusland heeft ontvangen. Er zijn echter vragen gerezen over de transparantie van de boekhouding van Forum voor Democratie en stichtingen die aan de partij zijn verbonden. Er is geen bewijs dat Forum zich laat beïnvloeden of betalen door Moskou, maar er is twijfel over de transparantie van hun financiën.

Invloed van Forum voor Democratie

Forum voor Democratie heeft regelmatig een podium gekregen op Voice of Europe. Partijleider Baudet en Europarlementariër Marcel de Graaff zijn daarbij vaak aan het woord geweest. De partij steunt Rusland in het conflict met Oekraïne.

Reactie van partijleider Baudet

Baudet ontkent dat hij of zijn partij smeergeld uit Rusland heeft ontvangen. Hij vraagt zich af of er iemand is die daadwerkelijk gelooft dat hij of Forum voor Democratie omgekocht zou zijn door Rusland. Er wordt getwijfeld aan de geloofwaardigheid van de beschuldigingen.

Communicatie tussen Nederlandse en Tsjechische inlichtingendiensten

Er vindt informatie-uitwisseling plaats tussen de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Tsjechische geheime dienst. De AIVD belooft actie te ondernemen en informatie uit te wisselen waar nodig.

Debriefing van Minister De Jonge

Minister De Jonge heeft aangegeven dat Tsjechië geen bijkomende details zoals namen wil delen met Nederland. De minister verzekert de Tweede Kamer dat de AIVD, vanuit zijn rol en taak, zal handelen indien dit noodzakelijk is.

Debat over Russische beïnvloeding

De Tweede Kamer zal morgenavond een debat voeren over de Russische beïnvloeding en de rol van Voice of Europe in deze desinformatiecampagne. Dit debat zal meer inzicht geven in de situatie en mogelijke maatregelen die genomen moeten worden om dergelijke campagnes in de toekomst tegen te gaan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *