na kyiv bezoekt orban moskou voor vredesmissie tegen zin van eu leiders

Na Kyiv bezoekt Orbán Moskou voor ‘vredesmissie’, tegen zin van EU-leiders

De nieuwe missie van de Hongaarse premier Viktor Orbán leidt tot beroering binnen de Europese Unie, vooral met zijn recente bezoek aan Moskou na een eerder bezoek aan Kyiv. Orbán werd ontvangen door de Russische president Poetin in het Kremlin om mogelijke stappen richting vrede in Oekraïne te bespreken. Ondanks zijn pogingen om dialoog te bevorderen, werd zijn bezoek scherp veroordeeld door EU-leiders, die benadrukken dat Orbán niet namens de EU spreekt. De EU blijft Rusland als de agressor zien en beklemtoont dat Oekraïne alle steun verdient, waarbij ze benadrukken dat zonder Oekraïne geen besprekingen over Oekraïne kunnen plaatsvinden. Heb je ooit nagedacht over de complexe politieke dynamiek tussen Europese landen en Rusland? Het recente bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan Moskou onderstreept hoe ingewikkeld en verdeeld deze relaties kunnen zijn, vooral als het gaat om kwesties zoals de oorlog in Oekraïne.

Na Kyiv bezoekt Orbán Moskou voor vredesmissie, tegen zin van EU-leiders

Na Kyiv bezoekt Orbán Moskou voor ‘vredesmissie’, tegen zin van EU-leiders

Een controverse in de maak

De Hongaarse premier Orbán is vandaag in Moskou ontvangen door de Russische president Poetin. Daar hebben de twee onder meer de oorlog in Oekraïne besproken, zeggen ze. EU-kopstukken hebben het bezoek van Orbán ondubbelzinnig veroordeeld.

Hoe ontvouwde zich het bezoek?

Poetin, die Orbán in het Kremlin ontving, zei dat hij “bereid was het standpunt van Orbán over Oekraïne te horen en van de Hongaarse premier te horen wat de standpunten van andere Europese partners zijn”. Dit gaf al een hint naar een mogelijk controversieel karakter van hun ontmoeting, aangezien de EU als eenheid een stevig standpunt heeft ingenomen tegen Rusland vanwege de agressie in Oekraïne.

Persconferentie na de ontmoeting

Tijdens een gezamenlijke persconferentie na afloop van hun ontmoeting zei Orbán dat “er vele stappen nodig zijn om de oorlog te beëindigen, maar dat we eerst de dialoog weer in gang moeten zetten. Er blijven nog veel meningsverschillen over tussen Kyiv en Moskou.” Dit gaf aan dat hij mogelijk een bemiddelende rol ambieert, maar tegelijkertijd is de vraag of hij daarmee het EU-standpunt vertegenwoordigt of eerder een eigen agenda volgt.

Ook namens EU?

De claims van Orbán

Orbán benadrukte dat hij het komend half jaar ziet als ‘vredesmissie’, zolang Hongarije het roulerende EU-voorzitterschap in handen heeft. “Hongarije is zo’n beetje het enige Europese land dat met iedereen kan praten,” voegde hij toe.

Reactie van Poetin

Poetin zei tijdens de persconferentie niets dat hij niet eerder heeft gezegd: hij benadrukte dat hij bereid is tot nieuwe vredesbesprekingen, mits Oekraïne vertrekt uit de vier Oekraïense provincies die Rusland in 2022 deels veroverde: Zaporizja, Loegansk, Donetsk en Cherson. Dit is nog nooit als realistisch beschouwd door Oekraïne en zijn westerse partners.

Misverstanden en clarificaties

Poetin suggereerde op de persconferentie dat Orbán ook op bezoek was als vertegenwoordiger van de EU. In Brussel werd vandaag meermaals benadrukt dat dit zeker niet het geval was en dat Orbán alleen namens zijn eigen land sprak.

Reacties op sociale media

De geruchten dat Orbán naar Rusland zou afreizen staken gisteren al de kop op. Voormalig EU-president en de huidige premier van Polen Donald Tusk sprak daar toen al zijn ongeloof over uit: “De geruchten over uw bezoek aan Moskou kunnen toch niet waar zijn, of wel?” schreef Tusk op X. Het was een duidelijke indicatie van de schok en verwarring die Orbán’s bezoek veroorzaakte binnen Europese kringen.

Na Kyiv bezoekt Orbán Moskou voor vredesmissie, tegen zin van EU-leiders

Agressor Rusland

De Nederlandse steun

Nederland ondersteunt de boodschap van Michel, laat premier Schoof via X weten. Minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp benadrukte vanmiddag dat het niet zo is dat Orbán de hele EU vertegenwoordigt. “We hebben onlangs als EU-landen nog uitgesproken dat Rusland hier de agressor is en dat Oekraïne alle steun verdient. Ik denk dat heel duidelijk is dat Orbán daar namens zichzelf is. Hongarije is EU-voorzitter maar dat betekent niet dat het land de EU-landen vertegenwoordigt. Orbán zou dat zelf duidelijk moeten maken.”

Standpunten van andere EU-leiders

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell zei woorden van gelijke strekking. “Het bezoek van premier Viktor Orbán aan Moskou vindt uitsluitend plaats in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Rusland.” Hij wees er ook op dat Poetin door het Internationaal Strafhof was aangeklaagd en dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd vanwege zijn rol in de gedwongen deportatie van kinderen van Oekraïne naar Rusland.

Eenheid en vastberadenheid

Eerste bezoek aan Kyiv

Orbán bezocht dinsdag Kyiv voor het eerst sinds de Russische aanval op Oekraïne in februari 2022 begon. Daar besprak hij een mogelijk staakt-het-vuren. In een post op X voedde Orbán vanochtend al de speculatie dat hij ook naar Moskou zou reizen. “Je kunt geen vrede creëren vanuit een comfortabele stoel in Brussel”, schreef hij, zonder zijn bezoek aan Rusland te bevestigen.

Zelf bekent Orbán

De Hongaarse premier erkende ook dat hij geen mandaat had om namens de EU te onderhandelen. “Wij zullen een belangrijk instrument zijn bij het zetten van de eerste stappen naar vrede.”

Kritische reacties uit de EU

De rol als vredesstichter die Orbán aanneemt wordt met de nodige scepsis ontvangen door voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. “Verzoening zal Poetin niet tegenhouden. Alleen eenheid en vastberadenheid zullen de weg vrijmaken voor een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne”, zegt ze op X.

Taak voor de toekomst

De dynamiek binnen de EU

De situatie rondom Orbán’s bezoek aan Moskou toont duidelijk de complexiteit en de soms tegenstrijdige belangen binnen de EU. Enerzijds streven de lidstaten naar een verenigd front tegen de Russische agressie, anderzijds zijn er landen zoals Hongarije die hun eigen diplomatieke koers varen.

Hoe verder?

Voor de toekomst blijft het een uitdaging hoe de EU als geheel zal reageren op soortgelijke initiatieven. Het is duidelijk dat er behoefte is aan een gecoördineerde en eensgezinde aanpak om de crisis in Oekraïne het hoofd te bieden en tegelijkertijd de interne samenhang van de EU te bewaren.

Definitieve vraag

Zo, wat denk je nu over de rol van individuele landen binnen de grotere EU-context? Hebben ze het recht om eigen diplomatie te voeren wanneer het de collectieve positie van de EU ondermijnt? Het lijkt erop dat dit debat nog lang niet is uitgepraat.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *