pvv pleit niet meer voor nexit 1

PVV pleit niet meer voor nexit

PVV heeft zojuist de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in juni gepresenteerd en verrassend genoeg wordt er niet langer gepleit voor een ‘nexit’. Bovenaan de lijst staat Sebastiaan Stöteler, gevolgd door Marieke Ehlers en Auke Zijlstra. De partijleider Geert Wilders staat zelf op de twintigste plaats als lijstduwer. In het verkiezingsprogramma is de nadruk niet langer op een vertrek uit de Europese Unie, maar juist op het veranderen van de unie van binnenuit. Ook wordt er niet meer gerefereerd aan de islam en pleit de PVV voor steun aan Oekraïne tegen de Russische agressor. Als de PVV zetels behaalt in het Europees Parlement, zal de partij deel uitmaken van de groep Identiteit en Democratie. Dit belooft interessant te worden, aangezien deze groep ook bestaat uit partijen zoals het Duitse Alternative für Deutschland en het Franse Rassemblement National.

PVV presenteert Europese kandidatenlijst

De PVV heeft de kandidatenlijst gepresenteerd voor de Europese verkiezingen in juni. Bovenaan staat Sebastiaan Stöteler, die nu fractievoorzitter is in de gemeenteraad van Almelo en in de Provinciale Staten van Overijssel. Op de tweede plek staat Marieke Ehlers en op drie staat Auke Zijlstra, die al eens namens de PVV in het Europees Parlement zat. De vierde plek is voor Sebastian Kruis, raadslid in Den Haag en persvoorlichter bij de PVV. Partijleider Geert Wilders is op de twintigste plaats de lijstduwer.

Wilders schrijft op X dat de lijst een combinatie is “van ervaren PVV’ers en nieuwe politieke talenten” waarmee hij Nederland wil “terugveroveren op Brussel”. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 haalde de partij geen enkele zetel.

Verandering in tactiek en strategie op Europees niveau

In het verleden verdedigde de PVV de positie van een ‘nexit’, oftewel een Nederlands vertrek uit de Europese Unie. Echter, in het nieuwe verkiezingsprogramma staat hier niets meer over. De focus is nu verschoven naar de verandering van de EU van binnenuit. De PVV pleit niet langer voor een vertrek uit de EU, maar richt zich op het hervormen van de EU van binnenuit.

PVV pleit niet meer voor nexit

De verkiezingspeilingen

Uit een peiling bleek vorige maand dat een kwart van de kiezers die op 6 juni willen gaan stemmen van plan zijn op de PVV te stemmen. Daarmee zou de partij negen zetels halen, concludeerde onderzoeksbureau Ipsos I&O. GroenLinks-PvdA zou afgaande op de peiling de tweede partij worden, net als nu in de Tweede Kamer.

Het nieuwe verkiezingsprogramma ‘Nederland op 1’

Het verkiezingsprogramma van de PVV voor de Europese verkiezingen heeft als thema ‘Nederland op 1’. Opvallend is dat er in de plannen nu niets meer wordt genoemd over een ‘nexit’. In het verkiezingsprogramma voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen stond nog dat de PVV een bindend referendum wilde over een ‘nexit’. Nu ligt de focus op ‘intensieve economische samenwerking’ en verzet tegen een ‘Europese superstaat’. De PVV wil de EU veranderen van binnenuit.

PVV pleit niet meer voor nexit

Positionering ten opzichte van islam

In het Europese verkiezingsprogramma van de PVV wordt niet langer gerefereerd aan de islam. Dit is een verandering ten opzichte van de standpunten van de partij in het verleden.

Steun voor Oekraïne tegen Russische agressie

Het verkiezingsprogramma van de PVV verklaart steun aan de strijd van Oekraïne tegen Rusland. De details over hoe deze steun eruit zal zien, worden echter niet toegelicht.

Standpunt over Europese militaire samenwerking

De PVV heeft een positieve kijk op Europese samenwerking op militair gebied, maar is tegen een Europees leger of een eurocommissaris van Defensie. De partij ziet militaire samenwerking graag buiten de vlag van de EU plaatsvinden.

Beleid ten aanzien van asiel en immigratie

De PVV wil dat Nederland wordt uitgezonderd van Europese asielregelgeving. Dit standpunt is consistent met de plannen van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Groep Identiteit en Democratie

Als de PVV in het Europees Parlement komt, zal de partij deel uitmaken van de groep Identiteit en Democratie. In deze groep zitten ook andere anti-EU partijen zoals Alternative für Deutschland uit Duitsland en Rassemblement National uit Frankrijk.

Eerdere prestaties in Europese verkiezingen

Bij de verkiezingen van 2019 heeft de PVV geen zetels behaald. De partij heeft nu nieuwe verwachtingen en een strategie ontwikkeld voor de komende verkiezingen. Met een kwart van de kiezers die van plan zijn op de PVV te stemmen, is de partij vastbesloten om een betere prestatie neer te zetten.

In conclusion, the PVV has presented its list of candidates for the upcoming European elections. The list is a combination of experienced PVV members and new political talents. The party’s leader, Geert Wilders, is listed as the last candidate, indicating his support for the party’s efforts. The PVV’s tactics and strategy at the European level have changed, with a shift towards working to change the EU from within rather than advocating for a Dutch exit. Recent polls suggest that the PVV has the potential to win nine seats, positioning itself as a major contender alongside other parties like GroenLinks-PvdA. The party’s new election program, “Nederland op 1”, focuses on intensive economic cooperation and opposition to a European superstate. While the program does not specifically mention a ‘nexit’, it does express support for Ukraine against Russian aggression. The PVV also supports European military cooperation but opposes the establishment of a European army or a Commissioner for Defense. The party’s stance on asylum and immigration aligns with its previous plans for the Dutch parliamentary elections, calling for the Netherlands to be exempted from European asylum regulations. If the PVV is elected to the European Parliament, it will join the Identity and Democracy group, alongside other like-minded parties from Germany and France. The PVV’s previous performance in European elections was disappointing, failing to win any seats. However, with new expectations and strategies in place, the party is determined to achieve a better outcome in the upcoming elections.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *