pvv vvd nsc en bbb bereiken akkoord

PVV, VVD, NSC en BBB bereiken akkoord

PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord bereikt na intensieve onderhandelingen. PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat de vier partijen een voorlopig regeerakkoord hebben gesloten, maar het definitieve akkoord moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamerfracties. Hoewel de beoogde premier nog niet bekend is gemaakt, wordt er gespeculeerd over oud-minister Ronald Plasterk. Het is echter nog onduidelijk waarom de partijen het niet eens zijn over de nieuwe premier. De informateurs zullen vandaag hun eindverslag indienen bij de Kamervoorzitter en naar verwachting zal volgende week een Kamerdebat plaatsvinden over het akkoord en de benoeming van een formateur. Het akkoord bevat onderwerpen zoals strenger asielbeleid, bestaanszekerheid, meer woningen en de toekomst van de landbouw en visserij. Het proces van het formeren van een nieuwe regering zal nog enkele weken in beslag nemen, wat betekent dat de bordesscène met koning Willem-Alexander nog even op zich zal laten wachten.

Voorlopig regeerakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

De formerende partijen in Den Haag zijn eruit. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een voorlopig regeerakkoord gesloten. PVV-leider Wilders kwam naar buiten met de mededeling dat de vier partijen een onderhandelaarsakkoord hebben gesloten. Dat zal nu worden voorgelegd aan de Tweede Kamerfracties van deze partijen. Pas als die het met de tekst eens zijn, is er sprake van een definitief akkoord, zei Wilders.

Beoogde premier nog niet bekend

Over de beoogde formateur en beoogde minister-president is nog niets bekend. Wilders zei dat de partijen het daar wel over hebben gehad, maar dat ze dat gesprek “op een later moment zullen voortzetten”. De laatste dagen zingt de naam van oud-minister Ronald Plasterk rond in politiek Den Haag. Het is niet duidelijk waarom de partijen het nog niet eens zijn over de premier. Ook de andere partijleiders wilden niet ingaan op de vraag wie Mark Rutte gaat opvolgen. “Ik laat de woordvoering daarover aan de heer Wilders”, zei NSC-leider Omtzigt.

Bekijk hier hoe Wilders bekendmaakte dat er een onderhandelaarsakkoord is:

BBB-leider Van der Plas noemde het “heel mooi voor Nederland” dat er een onderhandelaarsakkoord is: “Ik feliciteer het land.” VVD-leider Yesilgöz zei dat er belangrijke laatste stappen zijn gezet. Volgens haar verliepen de laatste gesprekken in een goede sfeer, maar moest er nog tijd worden genomen. “Je zet toch de kaders voor een toekomstige regering.” Yesilgöz gaat het akkoord nu eerst met de fractie bespreken. “Bij de VVD duurt dat altijd wel lang; we gaan het eerst goed lezen en met elkaar praten, dus het kan wel laat worden.”

PVV, VVD, NSC en BBB bereiken akkoord

Verder verloop van de formatie

De informateurs Van Zwol en Dijkgraaf zullen in ieder geval vandaag hun eindverslag inleveren bij Kamervoorzitter Bosma. Waarschijnlijk volgende week volgt dan het Kamerdebat over het akkoord en over de benoeming van een formateur. Dat hoeft niet per se de beoogde premier te zijn. Het kan ook iemand van buiten zijn die de opdracht krijgt een ministersploeg bij elkaar te zoeken.

Vannacht lieten de partijen al weten heel ver te zijn. “We hebben een basis tot samenwerking gevonden en met die basis hebben we voldoende vertrouwen”, zo omschreef Omtzigt het. Vanmorgen om 10.00 uur gingen de onderhandelaars verder en werd dus ook gesproken over de nieuwe premier.

Inhoud van het akkoord

Over wat er in het akkoord staat is nog vrijwel niets bekend. Wel is duidelijk dat het gaat over bijvoorbeeld strenger asielbeleid, bestaanszekerheid, meer woningen en de toekomst van de landbouw en visserij.

PVV, VVD, NSC en BBB bereiken akkoord

Samenstelling van de ministersploeg

De beoogde premier of de formateur krijgt een belangrijke taak bij het samenstellen van de ministersploeg. Die komt, meer dan bij voorgaande kabinetten, los te staan van de Tweede Kamerfracties van de vier partijen, zo is de bedoeling. Dat wil zeggen dat zij ook naar andere Kamermeerderheden dan die van hun eigen partijen op zoek mogen.

De ministers moeten op hun beleidsterrein de hoofdlijnen uit het regeerakkoord nog verder uitwerken naar uitvoerbare maatregelen. Ook moeten zij onderling het geld verdelen dat voor dat beleid kan worden uitgetrokken. Dan pas is sprake van een definitief regeerakkoord. Het kan zijn dat de ministers lid zijn van een van de vier partijen, maar dat is geen vereiste.

Bordesscène

Dit hele proces zal naar verwachting nog weken in beslag nemen. De bordesscène met koning Willem-Alexander zal dus nog even op zich laten wachten.

Presentatie van het coalitieakkoord

De presentatie van het coalitieakkoord door de vier partijen zal live te volgen zijn op NPO1, NPO Radio 1, NOS.nl en NPO Politiek en Nieuws. Het tijdstip is nog niet bekend.

De rol van Mark Rutte

Onzekerheid over wie Rutte gaat opvolgen. Reacties van de partijleiders over de opvolging van Rutte.

Vergelijkbare berichten