rutte wilde in 2017 al zijn opvolging regelen 1

Rutte wilde in 2017 al zijn opvolging regelen

In 2017 wilde Mark Rutte, de piepjonge lijsttrekker van de VVD, al zijn opvolging regelen. Het plan was om Jeanine Hennis-Plasschaert aan te wijzen als fractievoorzitter, zodat zij bij de volgende Kamerverkiezingen gekozen kon worden als lijsttrekker. Rutte zou dan plaatsmaken voor Hennis, zoals afgesproken. Helaas liep het plan spaak toen Hennis moest aftreden als demissionair minister van Defensie vanwege ernstige tekortkomingen bij Defensie. In plaats van Hennis werd Klaas Dijkhoff de nieuwe fractievoorzitter, hoewel hij geen ambities had om partijleider te worden of premier te worden. Het boek “Het Raadsel Rutte” onthult ook dat de opvolgingskwestie al eerder speelde in 2014, toen Rutte overwogen werd als mogelijke EU-president. Het plan was toen dat Edith Schippers hem zou opvolgen als premier. Gelukkig (of misschien jammer genoeg) is het nooit zover gekomen en werd Rutte uiteindelijk premier van Nederland en bleef hij aan de macht ondanks alle politieke stormen. Het boek, geschreven door Ron Fresen en Wilma Borgman, biedt een fascinerende inkijk in de politieke strategieën en machinaties achter de schermen van de VVD.

De wens van Rutte in 2017

De top van de VVD had al in 2017 een opvolger voor Mark Rutte willen aanwijzen. Het plan was om Jeanine Hennis-Plasschaert als fractievoorzitter te benoemen, zodat zij bij de volgende Kamerverkiezingen tot lijsttrekker gekozen kon worden. Op die manier zou Rutte plaats maken voor Hennis, zoals afgesproken. Helaas mislukte dit plan omdat Hennis tijdens de formatie van het kabinet-Rutte III moest aftreden als demissionair minister van Defensie. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat twee Nederlandse militairen in Mali waren omgekomen door ernstige tekortkomingen bij Defensie. Als gevolg hiervan was het politiek onmogelijk dat zij kort daarna zou overstappen naar het fractievoorzitterschap.

Het Raadsel Rutte

In het boek “Het Raadsel Rutte” van politiek journalisten Ron Fresen en Wilma Borgman wordt het verhaal van Rutte belicht. Het boek werpt licht op de gebeurtenissen in 2017 en bevat onthullingen over de interne discussies binnen de VVD. Het geeft inzicht in de plannen voor Rutte’s opvolging en hoe deze zijn verlopen.

Rutte wilde in 2017 al zijn opvolging regelen

De rol van Klaas Dijkhoff

Als gevolg van het mislukken van het opvolgingsplan werd Klaas Dijkhoff benoemd als nieuwe fractievoorzitter. Dijkhoff had echter geen ambitie om partijleider te worden of premier te worden. Hij verliet uiteindelijk Den Haag in 2021. In het boek wordt beschreven hoe Rutte druk op Dijkhoff uitoefende om de positie van partijleider te accepteren, maar Dijkhoff bleef vasthouden aan zijn beslissing om geen alles-opeisende baan te willen vanwege zijn jonge gezin.

De impact van de coronacrisis

De coronacrisis had extra uitdagingen voor Rutte met zich meegebracht. Toch ging hij voor de vijfde keer als lijsttrekker de verkiezingen in 2021 in en werd opnieuw de grootste partij. Het kabinet Rutte IV verliep echter moeizaam en viel na anderhalf jaar. In 2023 nam Rutte het besluit om op te stappen en Dilan Yesilgöz werd benoemd als zijn opvolger als lijsttrekker.

Rutte wilde in 2017 al zijn opvolging regelen

Opvolging door Dilan Yesilgöz

Na Rutte’s besluit om op te stappen, werd Dilan Yesilgöz benoemd als zijn opvolger als lijsttrekker van de VVD. Dit was een belangrijk moment voor de partij en Yesilgöz kreeg een belangrijke rol als nieuwe leider.

De opvolgingskwestie in 2014

De opvolgingskwestie was echter niet nieuw en speelde ook al in 2014. Destijds was er een plan opgesteld om Rutte te vervangen als hij naar Brussel zou vertrekken om EU-president Herman van Rompuy op te volgen. Rutte werd gezien als de gewenste kandidaat van Europese landen, hoewel hij zelf geen interesse had. Het plan van de partijtop was dat minister Edith Schippers Rutte zou opvolgen, wat ook zou resulteren in de eerste vrouwelijke premier van Nederland.

Het plan om Rutte te vervangen

Halbe Zijlstra heeft onthuld dat er destijds een plan was voor de opvolging van Rutte. Als Rutte geen nee meer kon zeggen, zou Edith Schippers hem opvolgen en zou de VVD de eerste vrouwelijke premier leveren. Dit zou een sterke uitgangspositie zijn geweest voor de volgende verkiezingen, tenzij Schippers geen succesvolle premier zou blijken te zijn. Uiteindelijk werd de Poolse liberale premier Donald Tusk benoemd als opvolger van Van Rompuy.

Het uiteindelijke resultaat

Het geplande opvolgingsplan heeft uiteindelijk niet plaatsgevonden. Donald Tusk werd benoemd als opvolger van Van Rompuy, wat een impact had op de VVD. Het boek werpt licht op deze gebeurtenissen en beschrijft de reactie van de partij op de gevolgen van het mislukte plan.

Conclusie

De onthullingen in het boek over Rutte’s opvolgingsplannen hebben invloed op de publieke perceptie van de VVD. Het effect van deze onthullingen op de partij kan worden bekeken vanuit de reactie van het publiek en de implicaties ervan voor Rutte’s persoonlijke politieke carrière.

Discussie

De onthullingen over Rutte’s opvolgingsplannen hebben verschillende gevolgen gehad. Het gedrag van Rutte en het opvolgingsbeleid van de VVD zijn onderwerp van discussie in de publieke opinie. Daarnaast kunnen deze gebeurtenissen implicaties hebben voor soortgelijke situaties binnen andere Nederlandse politieke partijen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *