rutte wilders weet wel dat steun aan oekraine moet doorgaan 1

Rutte: Wilders weet wel dat steun aan Oekraïne moet doorgaan

Het nieuw te vormen Nederlandse kabinet zal de steun voor Oekraïne voortzetten, aldus demissionair premier Mark Rutte. Hij verwacht dat PVV-leider Wilders, die pleit voor stopzetting van de steun, zich realiseert dat dit onmogelijk is. Rutte benadrukt dat de steun aan Oekraïne essentieel is voor de waarden, veiligheid en belangen van Nederland. Daarnaast reageert Rutte op de uitspraken van Donald Trump over de NAVO en benadrukt hij dat Europese landen hun defensiebudget moeten verhogen. Rutte blijft echter stil over de vraag of hij de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, maar benadrukt het belang van samenwerking met Amerika voor stabiliteit in Europa.

Rutte: Wilders beseft de noodzaak van steun aan Oekraïne

Het nieuw te vormen Nederlandse kabinet zal de steun voor Oekraïne voortzetten, verwacht demissionair premier Mark Rutte. Als PVV-leider Wilders blijft volhouden dat Nederland moet stoppen met financiële en materiële steun aan Oekraïne, is het volgens Rutte onmogelijk om een kabinet te vormen. “Volgens mij realiseert Geert Wilders zich dat donders goed.”

Standpunten van PVV en andere partijen

De PVV is een van de weinige partijen in Nederland die willen stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne. Maar de partijen waar hij de afgelopen weken mee onderhandelde, VVD, NSC en BBB, zijn wel voor materiële en financiële steun aan Oekraïne.

Rutte: Wilders weet wel dat steun aan Oekraïne moet doorgaan

Rutte’s interview bij Nieuwsuur

Nieuwsuur interviewde Rutte op de internationale veiligheidsconferentie in München. “Het is mijn absolute overtuiging dat een nieuw kabinet niet te vormen is als de steun voor Oekraïne niet doorgaat op schaal waarop die nu plaatsvindt”, zegt hij. “In ons belang, voor onze waarden en onze veiligheid, moet Rusland deze strijd verliezen. Wij kunnen niet toegeven aan Geert Wilders.”

Rutte over de NAVO

Ook reageerde Rutte op de woorden van Donald Trump, die vorig weekend zei dat Rusland NAVO-landen mag aanvallen als die niet genoeg geld uitgeven aan defensie. Het doet de vraag rijzen of de NAVO nog wel kan rekenen op onvoorwaardelijke steun uit Amerika. Maar volgens Rutte moeten Europese landen naar zichzelf kijken en stoppen met “mopperen en zeuren” over Trump. “Het laatste wat we moeten doen, is omdat Trump misschien terugkomt onze defensie-uitgaven verhogen. Alsof we daar Trump voor nodig hebben. We zijn dat al aan het doen.”

Rutte: Wilders weet wel dat steun aan Oekraïne moet doorgaan

Europese defensiebudgetten

Donderdag zei demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren nog dat Europese landen hun defensiebudget moeten verdubbelen naar 4 procent van het bruto binnenlands product als Amerika uit de NAVO stapt. Op dit moment is dat nog 2 procent. Dat is een streefgetal. De meeste Europese landen halen dat niet. Nu de Russische dreiging almaar groter wordt, proberen steeds meer landen extra geld vrij te maken voor Defensie. Het steekt de Amerikaanse presidentskandidaat Trump dat Amerika meer spendeert aan (internationale) veiligheid dan NAVO-bondgenoten.

Russische dreiging

De toenemende Russische dreiging wordt besproken binnen de internationale gemeenschap. Landen zijn zich steeds bewuster van de dreiging die uitgaat van Rusland. Er wordt ook gekeken naar het Amerikaans standpunt over defensie-uitgaven. Het is belangrijk om te realiseren dat een sterke NAVO van cruciaal belang is om tegenwicht te bieden aan deze dreiging.

Rutte als secretaris-generaal van de NAVO?

Rutte wil niet reageren op de vraag of hij de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt. Wel zegt hij dat wie het ook wordt, hij of zij goed zal moeten samenwerken met Amerika. Want dat land beseft volgens Rutte dat stabiliteit in Europa essentieel is. “Stel je dat ons deel van Europa onder invloed komt van Rusland. Dat wordt een lanceerplatform vanuit Rusland naar Amerika. Het is in hun (Amerikaans, red.) belang dat er een sterke NAVO is. Wie ook president is. Ik ben ervan overtuigd dat altijd een grote meerderheid in het Congres dat zal steunen.”

Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO

Rutte benadrukt het belang van samenwerking met de Verenigde Staten, ongeacht wie de president is. Voor Amerika is stabiliteit in Europa van groot belang. Het is essentieel om de sterke NAVO te ondersteunen en te behouden voor de veiligheid en het welzijn van Europa en Amerika.

Het belang van een sterke NAVO voor Amerika

Het mogelijke gevaar van Europese invloed van Rusland voor Amerika wordt besproken. Als Europa onder invloed komt van Rusland, kan dit een bedreiging vormen voor Amerika. Daarom is het van groot belang dat Amerika een sterke NAVO ondersteunt. Rutte gelooft dat het Amerikaanse congres altijd een grote meerderheid zal hebben die de steun aan een sterke NAVO zal steunen.

Het volledige interview met Rutte

Voor het volledige gesprek met Rutte, kunt u hieronder de video bekijken.

[Video]

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Er worden millarden aan Oekraiene gestuurd zonder dat wordt uitgesproken wat het doel van de oorlog is. Dit terwijl het doel van Rusland duidelijk is : behoud van Donbass en de Krim. Het lijkt me wenselijk dat het doel wordt vastgesteld. Hetzij herstel van de situatie van voor de oorlog. Hetzij de Don bass en de Krim naar Rusland waarbij bewoners er desgewenst naar de Oekraiene kunnen vertrekken. Ik vind dat partijen zich hierover moeten uitspreken bij de formatie. Mijn keuze gaat uit naar het tweede alternatief.

    Vriendelijke groeten,

    Walther Micke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *