De Noodzaak en Betekenis van een Vernieuwd Sociaal Contract Een Analyse door Pieter Omtzigt en Welmoed Vlieger

De Noodzaak en Betekenis van een Vernieuwd Sociaal Contract: Een Analyse door Pieter Omtzigt en Welmoed Vlieger

In een recent gepubliceerd artikel verkennen Pieter Omtzigt en Welmoed Vlieger het concept van een ‘Nieuw Sociaal Contract’. Dit is een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht heeft gekregen, maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het relevant? Het artikel duikt diep in de historische context en de huidige noodzaak van een vernieuwd sociaal contract tussen overheid en burgers.

Omtzigt en Vlieger benadrukken dat het huidige sociale contract niet meer voldoet. Er zijn ernstige problemen met macht en tegenmacht, en het wederzijds vertrouwen tussen overheid en burgers is beschadigd. Het nieuwe sociale contract streeft naar het herstellen van dit vertrouwen en legt de nadruk op de menselijke persoon in plaats van het geïsoleerde individu.

Het artikel is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onze democratie en de relatie tussen overheid en burgers. Het biedt een grondige analyse en stelt een pad voor naar een meer harmonieuze en rechtvaardige samenleving.

Lees het volledige artikel voor een diepgaand inzicht in dit cruciale onderwerp. Het partijprogramma van NSC kan je hier inzien.

Samenvatting:

Het artikel van Pieter Omtzigt en Welmoed Vlieger bespreekt het concept van een ‘Nieuw Sociaal Contract’. Dit concept verschilt van eerdere interpretaties en richt zich op een ‘bottom-up’ benadering van de relatie tussen overheid en burgers. Het huidige sociale contract functioneert niet goed meer, met problemen in macht en tegenmacht, en een gebrek aan wederzijds vertrouwen tussen overheid en burgers. Het nieuwe sociale contract streeft naar herstel van dit vertrouwen en legt de nadruk op de menselijke persoon in plaats van het geïsoleerde individu. Het doel is een harmonieuze samenwerking en het waarborgen van individuele waardigheid.


Waarom een ‘Nieuw’ Sociaal Contract?

Het artikel stelt dat het concept van een ‘Nieuw Sociaal Contract’ fundamenteel verschilt van eerdere interpretaties. Het richt zich op een ‘bottom-up’ benadering waarbij de relatie tussen burgers en de overheid centraal staat. Het huidige sociale contract is niet meer effectief, met name door een gebrek aan wederzijds vertrouwen en problemen in de machtsbalans.

Historische Context

Het artikel biedt een historisch overzicht van het concept van het sociale contract, van Middeleeuwse steden tot moderne filosofen zoals John Rawls. Het benadrukt dat het nieuwe sociale contract een voortzetting en modernisering is van deze traditie.

Noodzaak voor Vernieuwing

Het huidige sociale contract functioneert niet goed meer. Er zijn problemen met macht en tegenmacht, en het wederzijds vertrouwen tussen overheid en burgers is erodeerd. Dit wordt geïllustreerd met voorbeelden zoals het toeslagenschandaal in Nederland.

Kern van het Nieuwe Sociale Contract

Het nieuwe sociale contract legt de nadruk op de menselijke persoon en streeft naar een harmonieuze samenwerking en het waarborgen van individuele waardigheid. Het doel is om het vertrouwen in de politiek en de samenleving te herstellen.

Conclusie

Het nieuwe sociale contract is een ambitieus maar noodzakelijk streven dat een mentaliteitsverandering vereist van alle betrokken partijen: overheid, media, en burgers. Het streeft naar een meer mensgerichte en dienende politiek, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Geachte heer Omtzigt en partijleden, 24 oktober 2023

  Veel leeswerk en natuurlijk veel vragen. Ik verzoek slechts het er bij twee vragen te houden.

  1: Is de partij “Nieuw Sociaal Contract/New social Contract” afk. ‘NSC’ en partijleider P.Omtzigt een souvereine, in de rechtsstaat democratie van Nederland en grondwet respecterend en opererende, onafhankelijke democratische politieke partij? Bijlage: Is de partij “NSC” enigerlei verbonden hetzij juridisch of anderszins, met een fascistische, dus democratisch ongekozen entiteit gezeteld in Davos, Switzerland onder de naam “World Economic Forum” van Klaus Schwab?
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=DSMicGs2O10 “THE GREAT RESET IS A NEW SOCIAL CONTRACT – KLAUS SCHWAB, WEF FOUNDER”. Woke cultuur Joe Biden in beeld.
  URL: https://www.weforum.org/people/dirk-jan-omtzigt

  2: Is de partij “Nieuw Sociaal Contract/New social Contract” afk. ‘NSC’ en partijleider P.Omtzigt
  bereid om TEGEN het aankomende Europese “Central Bank Digital Currency/Europese Digitale Identiteit” syste(e)m(en) te stemmen, politiek te protesteren/procederen?
  Dit t.b.v het behoud van de soevereine democratie, gemeenschappelijk belang tot vrijheidsbehoud en privacy wetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van Nederland?
  URL: https://stichtingvaccinvrij.nl/pilots-met-europese-digitale-identiteit-worden-onder-de-radar-uitgerold/ ” PILOTS MET EUROPESE DIGITALE IDENTITEIT WORDEN ONDER DE RADAR UITGEROLD
  20 okt 2023 | Europese Unie
  bijlage: https://stopwho.nl is een initiatief om OOK de W.H.O., een democratisch ongekozen entiteit
  te stoppen haar macht te vergroten.
  “De Wereldgezondheidsorganisatie pleegt een coup. Onder het mom van een betere voorbereiding en respons op de volgende pandemie tracht de WHO de absolute controle over de wereldbevolking te krijgen.
  Video: Onderzoeksjournalist James Corbett legt in de onderstaande video uit wat de International Health Regulations en het Pandemie-verdrag – beide ontworpen door de WHO – inhouden, en wat de implicaties zijn voor de toenemende machtsverschuiving van nationaal naar internationaal bestuur. (begin op 5:00 min)

  Dit zijn slechts twee van mijn vele vragen waarom ik enorm twijfel welke politieke partij mijn stem
  zal krijgen. Een voorbeeld. De partij PVV, Wilders uitsluiten is gelijk aan 1,2 tot 1,5 miljoen NEDERLANDERS wederom in de kou laten staan. Waren de 2021 2dekamer verkiezingen eerlijk verlopen? Ik dacht het niet.

  Tot zover mijn twee vragen welke naar ik hoop beantwoord zullen worden.

  Met vriendelijke groet,

  Jan K.
  Wijchen (gld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *