Omtzigt doet mee aan verkiezingen met eigen partij: Nieuw Sociaal Contract

Omtzigt doet mee aan verkiezingen met eigen partij: Nieuw Sociaal Contract

Pieter Omtzigt heeft aangekondigd dat hij met zijn eigen partij, genaamd Nieuw Sociaal Contract, zal deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Hoewel hij al een inhoudelijk programma heeft, heeft hij nog geen kandidatenlijst. Omtzigt heeft aangegeven dat er binnenkort een oproep zal verschijnen op hun website voor mensen die zich willen aanmelden om mee te doen.

Sinds hij zich in juni 2021 afscheidde van het CDA en als eenmansfractie in de Kamer zit, heeft Omtzigt een grote achterban opgebouwd en kan hij in peilingen rekenen op een groot aantal zetels. Liefst geen 46 zetels is een van de belangrijkste doelen van zijn partij.

Key Takeaways

  • Pieter Omtzigt zal met zijn eigen partij, Nieuw Sociaal Contract, deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
  • Omtzigt heeft al een inhoudelijk programma, maar nog geen kandidatenlijst.
  • Liefst geen 46 zetels is een van de belangrijkste doelen van zijn partij.

Liefst geen 46 zetels

Pieter Omtzigt heeft aangekondigd dat hij een nieuwe politieke partij heeft opgericht genaamd Nieuw Sociaal Contract. Hij wil een verantwoorde groei van zijn partij en zegt dat het “niet verantwoord” is om als nieuwe partij te beginnen met zo veel zetels. Hij verwijst naar de ervaringen van LPF en Forum voor Democratie als voorbeelden van wat er kan gebeuren als een partij te snel groeit.

Omtzigt zegt dat Nederland een nieuwe bestuurscultuur nodig heeft en noemt het realiseren van een ander kiesstelsel en het installeren van een grondwettelijk hof als speerpunten. Hij wil ook iets doen aan het huizentekort en de “voedselnood” onder Nederlanders.

Hoewel Omtzigt niet als doel heeft om de grootste partij te worden, heeft hij wel aangegeven dat hij geen premier wil worden mocht zijn partij toch de grootste worden. Hij ziet zijn plek in de Kamer als fractievoorzitter van een nieuwe partij om leiding te geven aan een nieuw team.

Omtzigt benadrukt dat hij met zijn nieuwe partij niet wil streven naar tientallen zetels, maar dat hij wil beginnen met verantwoorde groei. Hij vindt het niet verantwoord om als nieuwe partij meteen naar 46 zetels te streven.

Video aankondinging van Pieter 

De complete lijst met kernpunten kan je vinden op de partijprogramma pagina.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *