Omzigt herstellen van het bestuur kan tot tien jaar duren: Experten waarschuwen voor lange weg terug

Omtzigt herstellen van het bestuur kan tot tien jaar duren: Experten waarschuwen voor lange weg terug

Kamerlid Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract denkt dat het herstellen van goed bestuur in Nederland misschien wel tien jaar zal vergen. In een toelichting op zijn aankondiging om mee te doen aan de Kamerverkiezingen in november, benadrukte hij dat het herstellen van goed bestuur niet iets is wat van de ene op de andere dag gerealiseerd kan worden. Het boek van Pieter Omtzigt Nieuw Sociaal Contract staat sinds kort op de website. Dat is absoluut een aanrader.

Omtzigt wil onder meer een grondwettelijk hof, een nieuw kiesstelsel met regionaal gekozen kandidaten en betere toezichthouders om een beter bestuur te realiseren. Daarnaast wil hij de ‘voedselarmoede’ en het grote tekort aan huizen aanpakken om de bestaanszekerheid van burgers te garanderen. Hij achtte een nieuwe partij noodzakelijk vanwege de grote problemen in Nederland en wil graag samenwerken met andere partijen op deze belangrijke thema’s.

Key Takeaways

  • Kamerlid Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract denkt dat het herstellen van goed bestuur in Nederland misschien wel tien jaar zal vergen.
  • Omtzigt wil onder meer een grondwettelijk hof, een nieuw kiesstelsel met regionaal gekozen kandidaten en betere toezichthouders om een beter bestuur te realiseren. Daarnaast wil hij de ‘voedselarmoede’ en het grote tekort aan huizen aanpakken om de bestaanszekerheid van burgers te garanderen.
  • Omtzigt achtte een nieuwe partij noodzakelijk vanwege de grote problemen in Nederland en wil graag samenwerken met andere partijen op deze belangrijke thema’s.

Geen belastingverlaging

Omtzigt is van mening dat er geen algemene verlaging van de belastingen moet plaatsvinden. Volgens hem zijn de staatsfinanciën momenteel niet op orde. In plaats daarvan wil hij snijden in de speciale belastinguitzonderingen die sommige mensen of groepen hebben. Hij streeft naar verantwoorde groei en benadrukt dat het niet zijn doel is om de grootste te worden. Het is al lastig genoeg om een verantwoorde groei te realiseren in de korte tijd tot 22 november. Omtzigt wijst op het belang van goed bestuur als hoofdthema voor een partij en benadrukt dat dit ook in de praktijk gebracht moet worden. Hij geeft het voorbeeld van partijen zoals LPF en Forum voor Democratie, die uit het niets een grote Kamerfractie kregen en waar vervolgens veel intern gedoe was.

Fractievoorzitter, niet naar kabinet

Pieter Omtzigt heeft aangegeven dat hij fractievoorzitter wil worden van de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract in de Tweede Kamer. Hij is niet van plan om naar het kabinet over te stappen. Omtzigt benadrukt dat hij niet verantwoordelijkheid uit de weg gaat door niet in het kabinet te willen zitten. Hij geeft aan dat Kamerleden wel degelijk verantwoordelijkheid hebben. Omtzigt wil ook niet samenwerken met de PVV of FvD in een coalitie.

De achterban van Pieter Omtzigt in Oldenzaal reageert enthousiast op het nieuws. Inwoners van Oldenzaal beschrijven Omtzigt als ‘een politicus voor de gewone man, die kan vernieuwen en eerlijk is.’ Omtzigt zal nog met kandidaten spreken voordat Nieuw Sociaal Contract beslist met wat voor lijst de partij meedoet aan de kamerverkiezingen. Het is nog niet bekend of de partij in alle kieskringen zal deelnemen. De kandidatenlijsten moeten pas op 9 oktober worden ingeleverd, dus er is nog tijd om te kijken wat er gebeurt.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Goed van Pieter dat hij niet ineens alles tegelijk wil. Ik wacht eerst het volledige programma af alvorens een beslissing te nemen. Ik ben namelijk benieuwd wat het punt wordt op gebied van immigratie en werkeloosheid bestrijding enz. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wanneer er meer controle zou zijn op uitkering trekkers dat daar veel op terug te verdienen is waardoor er een gezondere samenleving instaat.

  2. Wat een goedpunt, ik stem gewoon weer op Wilders dit jaar. Want denk dat omzigt samen met Wilders een enorme verandering teweeg kunnen brengen. De nuance van Omzigt en de harde toon van Wilders zou een geweldig huwelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *